Winter

Noorwegen tijdens het winter. Het is uniek. Het heeft iets magisch. Het is moeilijk met woorden te beschrijven… Velen ontdekken Noorwegen voor het eerst tijdens de zomermaanden. Maar de winter is iets totaal anders!

De dagen zijn kort. Dat zorgt ervoor dat je alles véél intenser gaat beleven in een totaal andere sfeer. Aan onze hut en in de regio heb je een ruim aanbod winterse activiteiten. Voor elk wat wils: skiën, langlaufen, sleeën, wandelen, husky hondeslee tour, uitstappen,…

Proef al even van de sfeer in onderstaande video en lees verder!

 

Skiën

Hallingdal Winterland is een echt paradijs voor skiërs. In de regio liggen heel wat kleine en grote skigebieden. Onze hut ligt pal in het midden tussen Hemsedal en Geilo – de 2 belangrijkste skigebieden van Noorwegen.

Beide skigebieden liggen op 50 min rijden van de hut. ’’s Morgens op tijd vertrekken om daarna een dag lekker te skiën in perfecte sneeuwcondities. Gezellige haardvuurtjes liggen naast de piste om tussendoor even uit te rusten. Nog genieten van een warm drankje om terug op te warmen en dan rustig naar de hut rijden. De sauna staat op en het relaxen kan beginnen.

Meer info over de skigebieden vind je op de websites van Hemsedal en Geilo.

Dichter bij de hut kan je ook al gaan skiën in Äl. Op de steilste piste van Noorwegen komt ook het Noorse nationale ski-team trainen. In Skarlia vind je naast een aantal mooie aangelegde pistes, ook heel wat langlaufloipes. Je kan er de dag afsluiten met een ritje op de slee op een echte sleepiste.Of ga naar Skagahogdi in Gol. Dit relatief jonge skigebied is momenteel in volle ontwikkeling, maar we verwachten er de komende jaren nog veel van te horen.

Langlaufen

Langlaufen is de nationale sport van de Noren. Met meer dan 2.000 kilometer langlaufpistes is Hallingdal -de regio waarin de hut is gelegen- een van de meest geliefde gebieden.

Je moet het echt niet ver gaan zoeken. Aan de hut stap je op de latten en je bent meteen vertrokken. Je zit er direct op de loipes van de hoogvlakte. Meer ervaren langlaufers kunnen van hieruit via verbindingstracks schitterende dagtochten maken naar aangrenzende gebieden.

Wandelingen die je in de zomermaanden gedaan hebt, kan je nu op langlaufski’s herbeleven. Al skiënd kan je plaatsen ontdekken die tijdens de zomer onbereikbaar zijn. Op langlaufski’s beleef je de natuur en de omgeving vanuit een totaal ander perspectief.

Een volledig overzicht vind je op Hallingspor, een van de grootste en beste langlaufregio’s van Europa.

Sleeën

Jong of oud, sleeën is altijd leuk! Je kan gewoon beginnen vanop het terras van onze hut. Hop, de berg af, en zoef, bochtje naar rechts richting het meer. Terug naar boven klimmen en weer opnieuw naar beneden … Ook in de buurt vind je heel wat leuke plekjes om te sleeën.

Heb je het liever wat spectaculairder en sneller? Rij dan even door naar Skarlia. Daar zijn 2 sleepistes waar je ook een slee kan huren. Een lift brengt je naar boven en vandaaruit gaat het met een reuzevaart naar beneden. Ook in Geilo link naar en Hemsedal  zijn er heel wat mogelijkheden.

Kort samengevat overal waar er sneeuw ligt en een leuke berg is kan je sleeën.

Wandelen

Op de Torpoäsen hoogvlakte aan onze hut kan je altijd een mooie wandeling maken in de sneeuw. Al moet je dan toch tijdens de wintermaanden voornamelijk gewoon langs de rustige bergwegen lopen.

In het dal en in de dorpen Torpo, Gol, Äl, Hemsedal en Geilo kan het gemakkelijk rondwandelen en hier en daar al eens een winkeltje binnenstappen.

Of je trekt sneeuwraketten aan. Hierdoor wordt je gewicht verdeeld over een grotere oppervlakte waardoor je niet door de sneeuw zakt. Dankzij deze raketten kan je ook in de winter, zelfs met meters sneeuw blijven bergwandelen, zowel een kleine ontspannende wandeling als een zware alpine wintertrekking.

Husky hondeslee

Wie droomt er niet van om eens door een maagdelijk wit landschap te sleeën voortgetrokken door een groep van 6 husky honden? Het is een activiteit voor jong en oud, een unieke ervaring die iedereen zich lang zal herinneren.

Een hondesleetocht kan je op heel veel plaatsen boeken. Zelfs op Torpoasen in de buurt van de hut kan je het doen! Maar ook in het dichtbij gelegen Bergsjoomradet en Leveldasen. Dit kan je boeken via het toerismebureau van Äl of op +47 32 08 10 60 of post@alturistinfo.no.

Je kan ook terecht bij Hemsedalkuskies , Geilo Husky, Geilo Dogsledding en Fagerlund Husky.

Uitstappen

Als het in de winter schitterend weer is, is het altijd moeilijk kiezen wat te gaan doen. Wandelen, skiën, sleeën … allemaal superleuk! Maar wat je zeker niet mag overslaan is een uitstap naar Hardangervidda. De grootste hoogvlakte van Europa is in de winter werkelijk onbeschrijflijk! De rit er naartoe is al heel mooi, en daarna kom je terecht in een woestijn van sneeuw en ijs. Woorden schieten te kort. Dit moet je echt gezien hebben.

Ervaren tourskiërs of kitesurfers kunnen hier hun hart ophalen.

Natuurlijk kan je Hardangervidda ook in de zomer bezoeken. Het landschap ziet er dan weer helemaal anders uit, maar is zeker de moeite waard om te verkennen.