Zomer

Noorwegen tijdens de zomer. Alles is groen. Overal zie je water. Wat tijdens de winter niet toegankelijk is, wordt plotseling bereikbaar. Het land wordt een paar maanden dubbel zo groot. Je voelt de rust en de vrijheid wanneer je de natuur intrekt: te voet, met de fiets of in de kano. Je komt ogen tekort. Alle zintuigen worden geprikkeld!

Het blijft ook bijna continu licht. De dagen zijn lang. Toch kom je tijd te kort om alles te ervaren wat de hoogvlakte aan onze hut en de regio te beiden heeft: wandelen, rusten & genieten, mountainbiken, vissen, raften, uitstappen.Voor elk wat wils!

Proef al even van de sfeer in onderstaande video en lees verder!

Wandelen

Hallingdal is de regio voor een echte Noorse bergvakantie. Het is een aaneenschakeling van vrij toegankelijke bergen en nationale parken. Jong en oud, recreatieve wandelaar of bergbeklimmer, iedereen komt er aan zijn trekken.

Een goed paar bergschoenen, een rugzak met een stevige picknick, voldoende drinken en een gedetailleerde kaart. Meer heb je niet nodig om de natuur in te trekken en de hoogvlakte of de bergen te verkennen.

Onze hut ligt in het midden van een netwerk met wandelroutes. Vertrek direct aan de hut voor een korte avondwandeling of een echte dagtocht. In de buurt heb je nog een veelvoud aan mogelijkheden.

Äl  -30 min rijden- heeft meer dan 50 uitgestippelde wandelingen. Gemakkelijke wandelingen voor het gezin of lange, stijle en intensieve wanderlingen voor de echte berggeit.

Of combineer het wandelen met fietsen, vissen, paardrijden of kanoën. Het hooggebergte rond Bergsjo is dan zeker een aanrader. Het wordt door velen gezien als een van de mooiste omgevingen in de bergen in Noorwegen. Je hebt hier dan ook uniek panoramisch zicht op de bergketens Reineskarvet en Hallingskarvet.

Gol, Nesbyen, Hemsedal … vanuit elk dorp kan je op tocht vertrekken. Op de website van UT.no staan alle wandelroutes opgelijst. Je zal meteen begrijpen waarom wij nog jaren zoet zijn.

 

 

Rusten & genieten

De verleiding is groot om erop uit te trekken, te ontdekken en te ervaren waarom de Noren de gelukkigste mensen ter wereld zijn. Daarom blijf gewoon even aan onze hut om tot rust te komen en te genieten. De Noren doen dat ook!

Onze hut biedt alles om dat te doen. Begin de dag met een uitgebreid ontbijt aan de buitenhaard op het overdekt terras. Ga daarna binnen of buiten genieten van wat muziek terwijl je een boek leest in een zalige zithoek. Tegen de avond aan lekker koken in de super uitgeruste keuken, spelletjes spelen met de kids, een zalige sauna nemen, rond de vuurschaal staren naar het prachtige landschap terwijl kraanvogels of de sneeuwuil voorbij vliegen ..

Wat heeft een mens nog meer nodig om te ontspannen?

Mountainbiken

Trek er met de mountainbike op uit! Je ziet zoveel meer dan wanneer je wandelt. Hallingdal heeft kilometerslange gemarkeerde routes dwars door de schitterende Noorse natuur. Er zijn routes voor elk niveau.

Wil je een van de populairste fietroutes van Noorwegen berijden maak dan een uitstap naar de Rallarvegen vanuit Finse of Flam. Onze kinderen willen er ieder jaar terug naar toe. In de buurt, het vlakbij gelegen Al of zelfs direct aan de hut heb je al heel wat mogelijkheden. Op Trailguide vind je een totaaloverzicht.

Kort samengevat eindeloze mogelijkheden voor iedereen!

Vissen

Stel je voor… ’s avonds je zelf gevangen vis op de barbecue. Niets smaakt lekkerder. Maar je moet hem natuurlijk wel gevangen krijgen;)

Mogelijkheden zijn er genoeg. Waarom niet de eerste keer in jouw leven gaan vliegvissen? Sowieso is het een unieke ervaring want je staat steeds in het midden van de natuur: bos, hoogvlakte, bergen. Alleen al de wandeling naar jouw visplek is genieten.

Vissen in de buurt van onze hut?  In de brochure Sportsfiske in Äl vind je een mooi overzicht van een 50 tal gemakkelijk te bereiken rivieren en meertjes. Je moet wel overal een visvergunning hebben en jeaan een aantal regels houden. Je leest er hier meer over.

Raften

Toegegeven. Om te gaan raften in Noorwegen moet je van actie, snelheid en avontuur houden. Heb vertrouwen in de professionele instructeurs met jarenlange ervaring en je beleeft een unieke ervaring. Het is echt kicken!

Meegedreven worden door snelstromend en opschuimend water dat over de rotsen kletst en door spleten stroomt. Veel rafters hebben de Noorse rivieren dan ook op hun bucketlist staan.

In de regio kan je gaan raften op de Numedalslågen -de tweede langste rivier van Noorwegen. Een traject met afwisselend uitdagende en rustige stukken. Wie het kalmer aan wil doen, kiest voor een familie-rafting, maar wij vonden de premium-rafting echt fun!

In Dagali -ten zuiden van Geilo- kan je terecht bij meerdere aanbieders: Dagali Rafting, Raftingsenter Serious Fun Dagali en Dagali Opplevelser. Gewoon doen!

Uitstappen

Onze hut is de perfecte uitvalbasis voor talrijke daguitstappen.

Bezoek het nationale park Hardangervidda. Neem de trein naar het hooggelegen Finse 1222. Stap op de fiets en doe de adembenemende Rallarvegen-afdaling .Naar de Fjorden trekken –Aurlandsfjord. Een boottocht maken op de fjord. Uniek is ook de Flämsbana – 1 van de 20 mooiste treinritten ter wereld. Je kan dan terugrijden over de hoogvlakte waar wij al kuddes rendieren tegengekomen zijn. Topdag!

Mogelijkheden genoeg!

 

 

Het is aan jullie om te kiezen:

… en nog zoveel meer!

Fjorden

tekst fjorden volgt nog.

Finse

Tekst Finse volgt nog

Flamsbana

Flamsbana, de treinrit door de Flamvallei, werd in 2014 door de Lonely Planet Traveller uitgeroepen tot mooiste treinrit ter wereld!

De steile rit van amper 20 km lang begint aan het einde van de Aurlandsfjord op 2m boven zeeniveua en eindigt in Myrdal, 867 m hoog in de bergen. Onderweg passeer je onbeschrijflijke uitzichten, duizelingwekkende bergflanken, diepe watervallen … en meer dan 20 tunnels. Er is zo veel te zien, dat voor veel mensen een enkel rit op en neer niet genoeg is.

Wij doen de rit in elk geval elk jaar opnieuw!